انواع فضایل امیرالمومنین علی علیه السلام

ساخت وبلاگ
انواع فضایل امیرالمومنین(علیه السلام)
    فضایل اکتسابی و غیر اکتسابی امیرالمومنین(علیه السلام) :
    گرچه بحث پیرامون شخصیت بزرگ مردی هم چون
    امیرمومنان(علیه السلام) کاری بس دشوار است، لکن در حد توان، نگاهی گذرا به زوایایی از وجود این نمونه کامل «خلیفه الله» خواهیم داشت تا از این رهگذر، بر معرفت خود نسبت به آن حضرت بیفزاییم
    فضایل و مناقب امیرالمومنین علی(علیه السلام) به اندازه ای است که یکی از بزرگان در پاسخ به سوالی در مورد آن حضرت، گفت:
    «چه بگویم درباره کسی که دشمنانش از روی حسد و کینه، و دوستانش از ترس جان خود، مناقب او را مخفی کردند و در عین حال فضایل او عالم را پر کرده است.« این جا است که باید گفت:
    کتاب فضل تو را آب بحر کافی نیست
    که تر کنم سر انگشت و صفحه بشمارم
    فضایل آن حضرت(علیه السلام) به گونه ای است که نه تنها شیعیان، بلکه پیروان مذاهب و ادیان مختلف درباره آن به بحث و بررسی پرداخته و در این زمینه کتاب های فراوانی به رشته تحریر در آورده و قصاید و غزلیاتی زیبا سروده اند. شاید در طول تاریخ، فردی دیگر را نتوان یافت که مانند امیرالمومنین(علیه السلام) از چنین محبوبیتی در میان ادیان، ف رق و ملل گوناگون برخوردار باشد.
    در یک تقسیم، فضایل و مناقب حضرت امیر(علیه السلام) را می توان به دو دسته تقسیم کرد:
    الف) فضایل غیر اکتسابی؛
    ب) فضایل اکتسابی.
    فضایل غیر اکتسابی نیز خود به دو قسمت تقسیم می شوند: فضایل غیر موثر در شخصیت آن حضرت و فضایل موثر در شخصیت ایشان.
    
    
    فضایل غیر اکتسابی و غیر موثر در شخصیت حضرت علی(علیه السلام)
    مقصود از فضایل غیر اکتسابی فضایلی است که آن بزرگوار، خود نقشی در کسب یا ایجاد آنها نداشته و کاملاغیر اختیاری بوده است. از این دسته برخی ـ گرچه برای آن حضرت شرف و افتخار محسوب می شوند ـ تاثیری در شکل گیری شخصیت ایشان نداشته است. تولد آن حضرت(علیه السلام) در کعبه معظّمه نمونه بارز چنین فضایلی است. از زمان خلقت حضرت آدم ـ علی نبینا و آله و علیه السلام ـ تا پایان خلقت انسان، شخص دیگری را نمی توان یافت که از چنین فضیلتی برخوردار باشد. خداوند این ویژگی را تنها برای امیرالمومنین، علی(علیه السلام) ، قرار داده است. با وجود تلاش های فراوانی که برای تشکیک در مورد این واقعه بی نظیر و محو آثار آن انجام گرفته، اما دوست و دشمن آن را در کتب تاریخ خود ثبت کرده اند. به شهادت قطعی تاریخ، شخص دیگری غیر از آن حضرت به عنوان «مولود کعبه» شناخته نشده است.
    این فضیلتی است که به حضرت علی(علیه السلام) اختصاص دارد. هیچ یک از پیامبران، ائمه(علیهم السلام) و اولیای خدا ـ حتی شخص رسول الله(صلی الله علیه وآله) ـ در این شرافت با آن حضرت شریک نیستند و از چنین فضیلتی برخوردار نشده اند. البته این فضیلتی است که خود آن حضرت در کسب آن نقشی نداشته و خداوند آن را به ایشان عطا فرموده است. هم چنین این فضیلت به گونه ای نیست که کسی بتواند از آن تقلید کند یا توقع داشته باشد که نصیب او یا فرزندش شود. این فضیلت اختصاصی، موهبتی از طرف خدای متعال برای شخص حضرت علی(علیه السلام) است. البته ما نمی دانیم خداوند بر اساس چه حکمتی این فضیلت را از میان تمام انبیا و اولیا به آن حضرت اختصاص داده است. تردیدی نیست که مقام پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) از امیرالمومنین(علیه السلام) بالاتر است، اما چه حکمتی اقتضا کرد که خداوند این فضیلت را حتی برای ایشان نیز قرار نداد، خدا خود بهتر می داند.
    ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
    1. بحارالانوار، ج 68، باب 27، روایت 1.
    پاورقی

    

 روزنامه کیهان، شماره 19849 به تاریخ 6/11/89، صفحه 8 (پاورقی)
منبع : http://www.magiran.com/npview.asp?ID=2231614

hot page...
ما را در سایت hot page دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ekmaledin بازدید : 58 تاريخ : سه شنبه 3 مرداد 1396 ساعت: 5:54